Vodič po glampingu-5 stvari, ki jih mora vedeti vsak GLAMPER!

Glamping postaja vedno bolj priljubljena oblika preživljanja dopusta in oddiha. Trendi nakazujejo, da se bo krivulja samo še dvigala, zato se tudi vedno več turističnih krajev odloča za tovrstno ponudbo. Vendar za neizkušene glamperje, ki se prvič podajajo v to, zna biti ta izkušnja vse prej kot prijetna. Potrebno je vedet nekaj osnovnih stvari, da se ne bodo vaše glamping počitnice sprevrgle v dopust, ki bi ga najraje pozabili.

 

Hot tub (5)

1. Kaj je glamping?

O glampingu smo se že pogovarjali v enem izmed prejšnjih zapisov (Glamping – kampiranje s stilom!). Ko se podajate »glampirat«, morate še vedno vedeti, da v osnovi ta oblika izhaja iz kampiranja. Temu ustrezno mora biti vaša glamping oprema. Ne zanašajte se samo na glamur, saj vas to lahko drago stane, ko se v resnici ne izkaže za tako, kot jo obljubljajo v oglasih. S seboj imejte dodatna oblačila in gorilnik, če se slučajno zgodi, da v prestižnem šotoru zmanjka elektrike!

1455730361_preview_16_The_Wasteland_Survival_Guide
2. Izbira primerne lokacije

Sigurno ena izmed pomembnejših stvari. Še posebej, če se za glamping odločate prvič. Če je temu tako, si izberite lokacijo, ki je primerna za začetnike. To pomeni, da se vam ni potrebno iti »survival« sredi divjine, ampak je to lahko le oddih v naravi, kjer je civilizacija oddaljena nekaj 100 metrov. Pomembna je tudi pokrajina. Če ste bolj morski človek, si izberite obmorski glamping, če imate radi gore, pojdite v gorski glamping. Predvsem glejte na to, da boste uživali in doživeli vse, kar glamping ponuja. Kasneje, ko boste že izkušen maček, pa se lotite kakšne bolj eksotične lokacije.

3. Za koga je primeren?

Zaradi unikatnega pristopa in raznovrstnosti ponudbe je glamping praktično za vse. Primeren je za mlade pare, ki si v svojo zvezo želijo prinesti pridih eksotike in miru. Primeren je tudi za drzne pare, ki si želijo avanture v divjini. V njem bodo uživale mlade družine, saj bodo svoje otroke učili o naravi in obenem vedno prišli nazaj v primeren prostor. Prav tako je odličen je za teambuidling s sodelavci. Ustvarite igre v divjini, kjer si morate pomagati med sabo in s skupnimi močmi priti do cilja. Prav vsak izmed nas, si lahko najde primeren način glampinga.

4. Cena glampinga

Ker gre za bolj prestižno obliko kampiranja, pričakujte, da so tudi cene malce bolj visoke. Te segajo od 50 evrov na in vse do 2000 evrov ali več. Pri ceni je veliko odvisno od tega, kolikšna mera glamurja je v kampiranju. Za najnižjo ceno boste bolj kampirali kot pa glampirali. Na drugi strani pa se boste za glampinge, ki stanejo nad 2000 evrov, resnično razvajali v prestižnih kočah. A zmanjšan bo tisti občutek doživetja in divjine. Priporočamo, da uberete srednjo pot, saj boste tako dobili najboljše iz obeh svetov. Doživeli boste avanturo v divjini in obenem lahko prijetno zaspali v udobni postelji.

 

BIGBERRY-kolpa-river-canoe-700x525

5. Naredite načrt!

Načrtovanje je del vsakega potovanja. Še vedno se premalo ljudi loti tega. Pri glampingu je načrt še večjega pomena. Že res, da greste kampirat s stilom, kjer naj nebi šlo nič narobe, a vseeno je to še vedno dokaj nov koncept. Hitro se lahko zgodi, da stvari ne gredo, kot bi morale. Pred samim potovanjem naredite konkreten načrt celotnega potovanja. Podrobno se informirajte o lokaciji glampinga. Preglejte, kje so najbližje bolnišnice in policijske postaje. S seboj imejte dodatne baterije in polnilce za mobitele ter pridobite vse pomembne telefonske številke osebja na glamping lokaciji. Z dobrim načrtovanjem, se boste tudi v morebitni krizi hitro znašli, in nadaljevali z vašimi edinstvenimi glamping počitnicami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *